5 Sfaturi pentru îngrijirea gazonului în sezonul de vară

by Ioana Serban
928 views

Vara înseamnă automat creșterea temperaturilor și scăderea nivelului de precipitații. De asemenea, înseamnă provocări pentru grădină și îngrijirea gazonului. Există însă modalități de a-l ajuta să rămână sănătos și verde pe tot parcursul sezonului. Tot ceea ce trebuie să faci, este să urmezi câteva sfaturi simple, dar foarte eficiente.

1. Menține mașina de tuns într-o stare perfectă

Indiferent de tipul de mașină de tuns iarbă pe care o deții, aceasta nu va tăia corect gazonul, fără o întreținere corectă. Dacă nu ai făcut-o la începutul sezonului, acum (sau oricând) este un moment bun pentru a inspecta lama tăietoare. Pentru cele mai bune rezultate, ascute lama cu ajutorul unui profesionist. Trebuie înlocuită mereu o lamă îndoită, ciobită sau deteriorată.

2. Nu tăia prea mult

Tăierea prea scurtă a gazonului provoacă stres firelor, ceea ce poate duce la un aspect neplăcut maroniu. Pe de altă parte, menținerea unei înălțimi puțin mai lungi a firelor, de 6-7 cm, are câteva avantaje solide. Iarba mai lungă nuanțează solul, ceea ce ajută la evaporarea lentă a apei, în timp ce îngreunează creșterea semințelor de buruieni nou germinate. Adâncimea rădăcinii este, de asemenea, mai profundă pentru gazonul care este tăiat mai înalt.

Bonus: Menținerea gazonului la o înălțime mai mare poate însemna mai puțin cosit în timpul verii, deoarece iarba crește mai lent pe vreme caldă și uscată.

3. Udă bine gazonul, dimineața devreme

Acest lucru va varia în funcție de vremea și de condițiile de amenajare curte, dar o regulă bună pentru udarea gazonului în timpul verii este să o faci o dată la patru sau cinci zile, permițând ca cel puțin 1 cm din pământ să fie ud.

Este cel mai eficient să uzi dimineața devreme. Activarea stropitoarei într-o după-amiază însorită de vară este o modalitate bună de a risipi apa, căci o mare parte din ea se va evapora în loc să pătrundă în sol.

Udarea seara nu este recomandabilă: gazonul tău va rămâne umed peste noapte, ceea ce poate încuraja bolile fungice.

4. Nu îți fă griji legat de însămânțare sau fertilizare

Nu are prea mult rost să încerci însămânțarea nouă în zilele de vară. Va fi nevoie de mult prea multă apă pentru a încuraja creșterea corespunzătoare a rădăcinilor.

Dacă nu furnizezi această apă în mod constant, orice creștere care se produce este probabil să fie de scurtă durată. Așteaptă până toamna sau primăvara următoare, când condițiile nu sunt atât de dure și te poți ocupa de îngrijirea curții în mod corect.

5. Când ai dubii, caută ajutor specializat

Chiar dacă ai făcut totul pentru îngrijirea gazonului, nu te mira dacă va începe să se usuce în timpul perioadei de vară deosebit de calde și uscate. Această uscare indică faptul că iarba rămâne în stare latentă din cauza lipsei de apă. Este firesc, însă gazonul ar trebui să își revină, de îndată ce temperaturile răcoroase vin.

Dar, dacă gazonul tău pare că suferă de mai mult decât de simplul stres de vară, poate fi timpul să apelezi la un profesionist, pentru a primi cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea curții și a gazonului.

Iată câteva curți cu un gazon bine îngrijit, care să te inspire:

Link sursa foto

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. DA, ACCEPT TOATE Citeste mai multe

Susține-ne cu un Like!

Descoperă idei utile și practice pentru casa și grădina ta.