Arborele de mătase: cum se îngrijește pentru a arăta spectaculos

by Ioana Serban
3253 views

Arborele de mătase sau Albizia julibrissin este un arbore tropical originar din zona Asiei. Florile sale sunt extrem de delicate și diafane și au un miros foarte plăcut, discret.

Înflorește pe toată perioada verii, din iunie până în august, apoi florile se transformă în păstăi cu semințe. Se înmulțește foarte ușor prin semințe și poate deveni chiar invazivă.

Este un arbore impresionant, poate crește până la 6 m înălțime și 6 m diametru. Se poate crește și in ghivece mari, însă în acest caz, nu va mai crește la fel de înalt.

Îngrijirea arborelui de mătase

Arborele de mătase crește ușor în zone neîngrijite, cum ar fi marginile drumurilor, marginile pădurii și câmpurile deschise, astfel încât poate fi dificil de controlat răspândirea acestuia fără măsuri atente.

În afară de faptul că poate deveni puțin dezordonat și trebuie să fie plantat la distanță de anumite structuri din cauza lemnului slab care se sparge ușor sub încărcătura de gheață și vânturi puternice, nu există un copac mai simplu de crescut odată ce a răsărit.

Arborele de mătase este o specie foarte rezistentă, tolerantă la o gamă largă de condiții de sol și umiditate, susținută de capacitatea rădăcinilor sale de a fixa azotul în sol și marginea drumurilor.

În ciuda tendințelor sale invazive, arborele de mătase este frumos și este foarte atractiv pentru polenizatori.

Lumina

Arborele de mătase tolerează umbra parțială, dar este în general considerat intolerant la umbră. Acesta va prospera în plin soare, dezvoltând frunzișul mai plin și înflorirea abundentă.

Solul

Arborele de mătase tolerează o gamă largă de condiții de sol și este chiar adaptat solurilor sărace. Proprietățile de fixare a azotului ale copacului îi permit să crească bine în soluri unde alte plante ar avea de suferit.

De asemenea, poate gestiona cu ușurință pH-ul solului acid până la moderat alcalin și este o alegere bună pentru peisajele care au nevoie de soluții pentru zonele alcaline ridicate.

Udarea

Obiceiul arborelui de a se naturaliza în locuri umede până la uscate arată că arborele de mătase este adaptabil în ceea ce privește condițiile de umiditate. Este esențial să oferiți unui copac tânăr care este proaspăt plantat o udare regulată săptămânal până când rădăcinile sunt stabilite. Nu lăsați pământul să se usuce între udări.

După primul sezon, nu ar trebui să fie nevoie de udare suplimentară.

Temperatura și umiditatea

Deși prosperă la temperaturile mai ridicate, arborele de mătase este tolerant la temperaturi scăzute. Plantele tinere, totuși, sunt fragede la îngheț și nu vor supraviețui iernilor grele.

Dacă ramurile degeră pe timpul iernii, acestea se taie până la țesut sănătos, iar primăvara următoare se refac.

Tăierile arborelui

În general, arborele de mătase nu necesită tăieri regulate pentru formarea coroanei. Însă se îndepărtează ramurile inestetice și uscate. Tăierile se fac toamna sau iarna, în perioada de repaus a arborelui.

Dacă tundeți la începutul vieții copacului, îl puteți îngusta la un trunchi central, deși unii preferă să îi permită să aibă mai multe trunchiuri mai mici. Indiferent de această alegere, cel mai bine este să tăiați vârful copacului la o formă plată, apoi să tăiați înapoi ramurile la cinci sau șase muguri pe fiecare.

Îndepărtați membrele moarte, bolnave sau slabe în orice moment al anului.

sursa foto: wikipedia.com

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. DA, ACCEPT TOATE Citeste mai multe

Susține-ne cu un Like!

Descoperă idei utile și practice pentru casa și grădina ta.