Una dintre cele mai cunoscute conserve pe care gospodinele le pregătesc în fiecare toamnă este rețeta bulion, acesta fiind folosit pentru diverse preparate culinare. Nu este deloc dificil de pregătit și rezistă o perioadă foarte mare de timp.
Totuși, există câteva secrete și trucuri de care să ții cont, pentru a te bucura de un bulion sau un suc de roșii făcut în casă foarte gustos.
Ce trebuie să știi pentru a pregăti un bulion delicios?
Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când pregătești o rețetă bulion este tipul de roșii folosit. Acestea trebuie să fie din acelea cărnoase și nu foarte coapte.
Este important să se folosească doar bucățile sănătoase, căci dacă se folosesc părți stricate sau putrezite, bulionul nu va avea un gust foarte bun și este posibil ca pe parcursul iernii să formeze mucegai.
Pentru rețeta bulion, se poate folosi fie o mașină de tocat, pentru a separa sucul de semințe și coji, fie se pot pune roșiile tăiate la fiert, până la înmuierea acestora, iar sucul format este separat de restul cu ajutorul unei site.
Sucul de roșii făcut în casă trebuie fiert până ce nu se mai formează spumă la suprafață și este important să nu se adauge conservant, în acest fel având parte de un preparat cu adevărat natural.
Cum se prepara rețeta bulion fără conservant?
Pentru a pregăti o rețetă de bulion pentru întreaga iarnă, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 20 kg roșii
- 500 g zahăr
- 100 g sare
- Țelină sau busuioc( opțional)
Modul de preparare al acestei rețete bulion:
- Sticlele în care se va păstra bulionul trebuie spălate foarte bine și trebuie uscate complet
- Roșiile se spală și se taie bucăți, eliminând părțile stricate și se dau prin mașina de tocat
- Sucul de roșii făcut în casă se pune la fiert, amestecând mereu cu o lingură de lemn
- Se adaugă zahăr și sare, iar dacă se dorește, se poate fierbe împreună cu o legătură de țelină care este eliminată la final.
- Bulionul se fierbe aproximativ o oră sau mai mult, în funcție de grosimea dorită.
- Sticlele se pun într-o tavă adâncă sau o oală și se umple fiecare cu sucul de roșii făcut în casă. Aceasta se pune la foc mic pe aragaz până când apa fierbe.
- Sticlele se scot din oală sau tavă și se păstrează acoperite într-un loc ferit, până când se răcesc complet.
- De îndată ce bulionul s-a răcit complet, sticlele pot fi transferate în cămară. Datorită temperaturii constante de aici, te vei putea bucura de acest suc de roșii făcut în casă, în mod natural, ori de câte ori vei avea nevoie pentru a găti.
Este recomandat să se folosească sticle de mici dimensiuni( 200-500 ml), căci în acest fel, sticla de bulion nu va sta foarte mult desfăcută și nu își va pierde savoarea. Este important de menționat că, de fiecare dată când vei desface o sticlă de bulion, va trebui să o păstrezi în frigider până ce o vei folosi în întregime.