Roșiile uscate la soare au un gust dulce unic și rezistă mult mai mult decât roșiile proaspete. Uscându-le, vei reuși să-ți păstrezi recolta de vară și să te bucuri de ele iarna. Uscarea roșiilor nu modifică niciunul din beneficiile nutriționale ale acestora, cu excepția pierderii unei mici cantități de vitamina C. Aroma suplimentară și ușurința de a păstra aceste roșii uscate sunt beneficii ale procesului de conservare.
Roșiile mai pot fi preparate și în alte feluri pentru a fi păstrate peste iarnă, precum: suc de roșii făcut în casă sau cu o rețetă de bulion, însă uscarea este cel mai ușor mod prin care te poți bucura de o savoare deosebită atunci când le adaugi în mâncare.
Cum se usucă roșiile?
Uscarea roșiilor nu necesită echipament special, dar este mai rapidă atunci când este făcută într-un deshidrator sau cuptor. Roșiilor ar trebui să le fie îndepărtată pielea, care păstrează umiditatea și poate prelungi timpul de uscare.
Înmoaie roșiile în apă clocotită timp de 30 de secunde, apoi scufundă-le într-o baie de gheață. Pielea va putea fi eliminată foarte ușor în acest fel.
Când alegi cum să usuci roșiile, ia în considerare vremea de afară. Dacă trăiești într-un climat cald, însorit, le poți usca la soare, dar majoritatea gospodinelor vor trebui să le pună într-o sursă de căldură pentru uscare completă.
Roșii uscate în cuptor
În majoritatea zonelor, uscarea roșiilor la soare nu este o opțiune, așadar poți folosi cuptorul. Taie roșiile în segmente sau felii și așează-le într-un singur strat pe o foaie de copt. Setează cuptorul la o temperatură de aproximativ 60-70 grade. Rotește bucățile de roșii la fiecare câteva ore. Procesul va dura 9 până la 24 de ore, în funcție de dimensiunea bucăților.
Cum se usucă roșiile într-un deshidrator?
Un deshidrator este una dintre cele mai rapide și mai sigure metode de uscare a roșiilor sau a altor fructe sau legume. Rafturile au goluri pentru a circula aerul și sunt aranjate în straturi. Acest lucru crește cantitatea de aer și căldură care intră în contact cu roșiile și care scade șansele de decolorare sau chiar de apariție a mucegaiului.
Taie roșiile în felii cu o grosime de câțiva mm și așează-le într-un singur strat pe rafturi. Lasă-le până când feliile sunt uscate.
Cum să faci roșii uscate la soare?
Uscarea roșiilor le adăugă acestora o nuanță suplimentară aromei lor, dar nu este o tehnică recomandată de conservare decât dacă locuiești într-o zonă cu căldură ridicată și cu umiditate scăzută. Dacă roșiile sunt ținute prea mult pentru a se usca, acestea se vor modela, iar expunerea în afară va crește șansele de apariție a bacteriilor.
Pentru a face roșii uscate, spală-le și îndepărtează pielea. Taie-le pe jumătate și stoarce pulpa și semințele, apoi pune roșiile într-un singur strat pe un suport în plin soare. Asigură-te că există câțiva centimetri între ele pentru a asigura un flux de aer. Întoarce roșiile în fiecare zi și pe timp de noapte este recomandat să aduci suportul pe care sunt așezate roșiile în interior.
Procesul poate dura până la 12 zile.
Cum se conservă aceste roșii uscate?
Folosește caserole sau pungi care se etanșează complet și nu permit să intre umezeala. Un recipient opac sau acoperit este cel mai bun, deoarece va împiedica intrarea luminii, care poate reduce aroma și culoarea roșiilor. Stocarea corectă a tomatelor uscate îți va permite să le folosești luni întregi. O altă opțiune este păstrarea lor in borcare cu ulei de măsline și oregano.