Informații esențiale
Compostul este un proces natural, așa că tot ce trebuie să facem este doar să creăm condițiile potrivite, iar natura va face restul. Procesul compostului implică o varietate de organisme diferite ca bacteriile de pământ, viermi, insecte sau fungi. Toate adunate într-un singur loc vor “lucra” împreună, și vor ajuta la crearea compostului.
Ca toate formele de viață, aceste organisme au nevoie de apă și aer pentru a supraviețui și a prospera. Cele 5 condiții esențiale pentru a avea un compost de succes sunt resturi alimentare bogate în azot plus resturi alimentare bogate în carbon, umiditate, aerație, loc propice și dimensiune potrivită.
Materiale
Ca idee generală, tot ce a fost cândva un organism viu poate fi integrat în compost. Cu toate acestea, unele organisme sunt mai ușor de integrat în compost decât celelalte.
Acest proces funcționează la potențial maxim atunci când se realizează un mix între materiale verzi bogate în azot, și materiale maro, bogate în carbon.
Câteva exemple de materiale verzi, bogate în azot sunt: resturile de fructe și legume, resturile de cafea și pliculețele de ceai, resturi de iarbă proaspăt tăiată.
Și, câteva exemple de materiale maro, bogate în carbon: frunze moarte, cofraje de ouă, ziare, coji de nuci, scoarță de copac, coji de semințe sau de alune, și chiar păr uman.
A se evita resturile de proveniență animală. Acestea vor atrage șoareci, păsări sau insecte și vor emana un miros neplăcut. În general, pentru ca grădina noastră să rămână în siguranță, este bine să limităm compostul la materiale ce derivă din plante.
Sisteme de compost
Există mai multe metode de a crea compost. Sistemele variază în funcție de costuri, rapiditate, materiale potrivite, spațiul necesar și efortul de operare. Înainte de a începe procesul de compost este indicat să te gândești care ar fi sistemul ce ți se potrivește cel mai bine. Cu mici variațiuni, toate sistemele au la bază pașii următori:
-Selectarea alimentară, împărțită în cele două categorii (materiale bogate în azot și materiale bogate în carbon).
-Plasarea lor într-un recipient potrivit, sau dacă există posibilitatea, direct în pământ. Aici este necesară adâncimea de 1,5 metri atât pentru pământ, cât și pentru recipient.
-Se așează materialele, alternându-le în straturi.
– Se udă foarte bine, dar nu în exces. Totul trebuie să fie omogen.
-Se acoperă grămada de compost cu un strat de pământ, dacă te-ai decis să creezi compostul direct pe sol. Se pune un capac recipientului, în cazul în care ai ales această variantă.
-Pentru a asigura o bună aerare, este indicat ca de aproximativ două ori pe lună să amesteci grămada de materiale.
Acest proces are o durată de descompunere cuprinsă între 6 și 12 luni. În continuare, nu rămâne decât să ne activăm răbdarea. Urmând acest sistem, ne asigurăm că vom obține un compost cu adevărat calitativ, și totodată, învățăm esențiala lecție despre cum putem ajuta ca nimic să nu se piardă. Totul se poate transforma căpătând noi funcționalități, iar faptul că noi ajutăm la un trai sustentabil poate fi satisfacția supremă.