Dacă în casa ta este cald vara și rece iarna, acest articol este pentru tine. În ultimii ani, proprietarii de case sau de locuințe de bloc au decis să proiecteze și să construiască noi locuințe eficiente din punct de vedere energetic, dar și confortabil din punct de vedere termic.
Cum pot fi modificate aceste locuințe pentru a le îmbunătăți eficiența energetică, confortul termic și funcționalitatea generală? Ei bine, nu este chiar atât de dificil, trebuie doar să urmezi câteva sfaturi importante.
Izolația
Dacă îți poți permite să cheltuiești doar o sumă minimă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuinței, cheltuiește în primul rând pe izolație. O casă pierde căldura inițial prin tavan, apoi pereți și în cele din urmă prin podea.
Așa că întotdeauna izolează-ți mai întâi tavanele pentru creșterea cea mai vizibilă a căldurii interne și a economiilor de energie.
Redu spațiile deschise, atunci când este posibil
Reduceți spațiile deschise pentru a limita aerul cald sau rece în zone care nu sunt utilizate frecvent sau în exterior. Aceasta include:
- Fixarea ușilor și ferestrelor cu garnituri noi
- Deconectarea spațiilor de locuit de la spațiile de dormit (deci nu încălzi decât ceea ce trebuie)
Soluții de ventilație pentru spații calde, umede și reci
Dacă ai camere orientate spre vest sau spre sud sau par întotdeauna calde, umede sau reci, există multe lucruri pe care le poți face pentru a remedia aceste probleme.
Există ferestre în această parte a casei tale? Poziționarea corectă a deschiderilor ferestrei te va ajuta să îți răcorești casa în timpul verii, dar ai grijă să nu creezi o intrare pentru soarele care va supraîncălzi spațiul.
Dacă nu poți înlătura în mod natural aerul cald din casă sau din casa renovată, încearcă ventilația mecanică. Ventilează spațiile incomode din punct de vedere termic, economisind facturile de încălzire și răcire, asigurând în același timp un climat interior sănătos.
Îți amintești când toate casele aveau ventilație de acoperiș cu streașină? Această metodă funcționează la fel de bine și astăzi în eliminarea aerului fierbinte din spațiile interne ale tavanului. Locuințele eficiente din punct de vedere energetic funcționează cel mai bine atunci când spațiul acoperișului este mare și bine ventilat, iar tabla de acoperiș este separată de grinzile de tavan.
Alege culorile potrivite pentru casa ta
Culorile luminoase reflectă lumina soarelui și căldura, astfel încât să eviți utilizarea culorilor întunecate pentru acoperișuri.
Tehnici de umbrire – introducerea plantelor
Plantarea unui copac de foioase mare, în partea de vest a casei tale, te va ajuta să îți protejezi casa de soarele brutal de vară de după-amiază. Iarna, soarele va putea pătrunde în casa ta.
Păstrează casa uscată cu absorbant natural de umiditate
Nivelurile de umiditate sunt foarte importante atât pentru confortul nostru termic, cât și pentru sănătatea noastră. S-a convenit că majoritatea oamenilor se simt confortabil la un nivel de umiditate cuprins între 40% și 60%, umiditate relativă. Prin urmare, este important să menținem nivelul de umiditate în jos, ceea ce poate fi o provocare, în special în casele noi, prost proiectate.
Controlul umidității aduce, de asemenea, alte avantaje precum eficiența crescută a sistemelor de încălzire (deoarece nu se pierde energie la evaporarea umidității acumulate în casă) și te vei simți confortabil la o temperatură mai scăzută.