Decorul minimalist este un stil de amenajare al spațiului nostru care ne solicită aptitudinile de renunțare la tot ce este inutil.
Lumina, obiectele și organizarea se află toate la același nivel de importanță.
Minimalismul presupune limitarea la obiectele esențiale. În final, vom rămâne cu acele lucruri care creează impact vizual maxim. Departe de a fi plictisitor, putem obține cu acest decor amenajarea ideală – îndrăzneață, funcțională și cu adevărat memorabilă.
Iată câteva idei pentru ca tu să poți experimenta stilul într-un mod simplu, dar sofisticat și de efect.
Dozajul culorilor
Folosește o paletă de culori restrânsă. Nuanțe deschise ca alb-ul, corelate cu nude-uri sau pastel-uri sunt cheia spre decorul minimalist.
Deși poți folosi și culori aprinse, este recomandat să te limitezi la o alăturare de maxim trei culori. Astfel, vei evita total acel sentiment de aglomerare.
Cea mai indicată soluție este să alegi o culoare, iar complementar, să folosești derivate ale acesteia pentru o gamă de culori care fuzionează perfect.
Atracții principale
Tendințele din ultimii ani încurajează utilizarea fiecărui spațiu liber. În minimalism sunt recomandate cât mai multe astfel de spații goale. Echilibrul vizual este foarte important. Acesta poate fi obținut doar prin corelarea unor obiecte decorative speciale, cu spațiile neutre care le pot pune în valoare.
Organizează și elimină
A avea o casă minimalistă înseamnă că trebuie să renunți la aglomerare. Pentru a puncta această condiție, încearcă să elimini polițele și etajerele. Păstrează doar strictul necesar. Restul obiectelor depozitează-le în dulapuri sau sertare.
Vei observa cum întreaga încăpere devine eliberată și aerisită.
Accente de decor
Design-ul minimalist nu înseamnă că trebuie să eviți cu totul decorațiunile și culorile aprinse. Regula este să folosești elementele decorative ca simple accente.
Evită să-ți încarci spațiul inutil. Alege câteva obiecte care au semnificație pentru tine. Transformă-le în punctele cheie ale decorul tău.
Baza funcțională
Atunci când vrei să aduci minimalismul în locuința ta, funcționalitatea este pilonul care stă la baza decorului. Construiește întregul design în jurul mobilei din camera la care lucrezi.
Dacă este dormitorul, atunci piesa pe care te poți concentra este patul. Dacă este living-ul, atunci canapeaua sau zona de relaxare poate fi punctul de început, în jurul căreia poți dezvolta decorul.
Ideea principală este ca elementele de decor să aibă rol de susținere vizuală a mobilei, și nu să atragă atenția asupra lor.
Folosește-te de texturi
Odata ce ai creat baza stabilă a camerei, e timpul să-ți îndrepți atenția spre partea de relaxare din ecuație. Pentru asta, concentrează- te pe stratificarea texturilor din decor. Aici poți să te joci în multe direcții.
Este partea în care îți personalizezi amenajarea și îi adaugi elemente unice. Poți alătura obiecte care contrastează ca textură, pentru a crea acel punct vizual interesant.
Stilul minimalist de amenajare este foarte utilizat în ultimii ani. Este opțiunea ideală, pentru că îmbină echilibrul perfect între funcționalitatea practică și variante de decor multiple. Poți experimenta cu minimalismul industrial, modern sau confortabil.
Oricare ar fi alegerea ta, ai încredere că poți obține un efect vizual cu adevărat impresionant, rezumându-te la strictul necesar.