Varza murată este de nelipsit din casa românilor, aceasta fiind folosită pentru a pregăti diverse rețete tradiționale sau, de ce nu, poate fi transformată într-o salată delicioasă. Și chiar dacă nu există o rețetă varză murată standard, ingredientele de bază folosite și rezultatele sunt aceleași.
Varza poate fi pusă la murat atât în toamnă, astfel încât să te poți bucura de ea în întreg sezonul rece, dar și în timpul verii, atunci când vrei să faci sarmale sau o salată delicioasă și răcoritoare.
Ce trebuie să știi înainte de a pune varza la murat?
De obicei, cea mai bună varză pe care o poți alege pentru a o pune în butoaie la acrit este cea culeasă la jumătatea toamnei. Varza trebuie să aibă foile cât mai subțiri și acestea să nu depășească cu mult mărimea unei palme.
Fiecare varză în parte trebuie verificată pentru a vedea dacă este proaspătă, sănătoasă și fără frunze deteriorate în interior. Aceasta trebuie spălată, iar cotorul trebuie scobit.
Pentru rețeta varză murată sunt necesare și alte ingrediente, pentru ca gustul acesteia să fie desăvârșit și pentru a rezista cât mai mult.
Cum pregătești rețeta de varză murată?
Ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti varza murată:
- Butoi 35 kg
- 8-10 verze
- 2 gutui
- Rădăcină de hrean
- Un știulete de porumb
- Mărar uscat
- Apă
- Sare
Mod de preparare rețetă varză murată:
- Fiecare varză trebuie curățată de frunzele uscate sau veștede și se scobește o parte din cotor.
- În fiecare cotor se pune jumătate de lingură de sare mare și câteva boabe de piper
- Pe fundul butoiului se pune mărarul uscat, boabe de porumb, condimentele (boabe de piper, boabe de muștar, frunze de dafin, rădăcina de hrean tăiată bucăți) și 2-3 gutui
- Fiecare varză trebuie așezată cu grijă în butoi, cu cotorul în sus, astfel încât sarea și piperul de acolo să nu cadă. Verzele nu trebuie înghesuite sau îndesate, pentru a nu se rupe frunzele.
- Se pregătește saramura care va fi turnată peste apă, iar pentru fiecare litru de apă trebuie adăugată o lingură de sare. Este important însă ca să scazi cantitatea de sare pe care ai adăugat-o în cotorul verzelor, altfel varza va deveni foarte sărată.
- Poți pregăti saramura pentru a o turna peste varză atât rece, cât și caldă (apa și sarea trebuie puse la foc pentru a da câteva clocote). În cazul în care alegi să fierbi saramura, ai grijă când o vei turna peste varza din butoi, pentru a nu te accidenta. De asemenea, trebuie să te gândești în prealabil și unde vei păstra butoiul, căci acesta va fi foarte greu de îndată ce vei turna saramura.
- Nu trebuie însă să uiți de furtunul cu care vei sufla aer în butoi zilnic, căci în acest fel se va amesteca foarte bine sarea cu apa și varza se va mura uniform.
- Este suficient să sufli pentru 2 săptămâni în butoi, iar după această perioadă, saramura va deveni acrișoară și este momentul să pui foarte bine capacul la bidon și să aștepți o lună pentru a o putea consuma.
1 comment
[…] iernii alături de numeroase preparate culinare. Însă, pe lângă rețeta castraveți murați sau rețeta varză murată, unele dintre cele mai bune și simple sunt acele rețete de murături ca la bunica, care pot fi […]