Mușcatele sunt, poate, cele mai populare plante din casele noastre. Tocmai datorită acestui fapt, vă dezvăluim astăzi tot ceea ce trebuie să știți pentru a avea grijă de ele în perioada caldă a anului.
Tipuri de mușcate
Foarte puține plante oferă atât de multe soiuri precum o fac mușcatele. Cu peste 300 de specii, acestea pot fi găsite într-o gamă foarte largă de culori, dimensiuni și chiar mirosuri diferite. Cele mai populare 4 categorii de mușcate sunt:
Mușcatele zonale – reprezintă modelul clasic pe care îl recunoaștem oricând. Au flori simple sau duble de culoarea roz, galben, portocaliu sau mov. Mușcatele zonale cresc rapid și sunt, într-o anumită măsură, extrem de tolerante cu schimbările climatice bruște. De asemenea, sunt foarte rezistente la secetă.
Mușcatele regale – prezintă flori mari și multicolore. Sunt considerate a fi cele mai delicate tipuri de mușcate, deși, cu îngrijirea corespunzătoare, devin poate cel mai spectaculos soi de mușcată, aspectul fiind cu adevărat impresionant.
Mușcatele curgătoare – sunt folosite intens pentru a obține acel efect spectaculos de „cascadă”. În realitate, efectul apare în urma unei combinații între mușcatele tipice și clasica iederă. Florile simple, semi-duble și duble înfloresc de la începutul primăverii și se opresc la primele semne de toamnă friguroasă.
Mușcatele parfumate – au flori cu un parfum deosebit față de celelalte soiuri, și prezintă frunze cu textură catifelată. Deși nu înfloresc atât de spectaculos ca alte tipuri de mușcate, rămân preferatele multor cultivatori datorită parfumului special.
Îngrijirea mușcatelor în timpul primăverii
Pregătirea mușcatelor pentru sezonul de primăvară constă în câteva operațiuni simple, dar foarte importante.
Tunderea mușcatelor
Deși acest pas se face în principal toamna, este posibil ca din cauza luminii insuficiente din timpul ierni, creșterea mușcatei să nu fie în cea mai bună formă. Astfel că, în primul rând trebuie să identificăm frunzele uscate și să le înlăturăm.
Dacă mușcata prezintă boboci ce urmează să înflorească în curând, atunci vom aștepta să se întâmple acest lucru și mai apoi vom tăia frunzele uscate.
Solul și îngrășământul
Este posibil ca după o iarnă lungă, pământul din ghiveciul mușcatei să aibă nevoie de o împrospătare. În acest caz, se va schimba doar pământul de la suprafață.
Acest proces se numește schimbare parțială, astfel că se obține o îmbogățire a solului. Nu se va administra îngrășământ din primele momente ale primăverii, ci se va lăsa ca mușcata să se adapteze un timp la noile condiții climatice.
După aproximativ trei săptămâni, se poate interveni cu îngrășământul și se poate repeta operațiunea din două în două săptămâni, în mod constant. Este recomandat să utilizăm un îngrăsământ destinat exclusiv mușcatelor.
Udarea mușcatelor
În timpul primăverii, mușcatele se vor uda regulat, de aproximativ două ori pe săptămână. Asigură-te că nu pui o cantitate exagerată de apă, întrucât mușcatele nu reacționează pozitiv dacă au apă la baza lor.
Aceștia sunt pașii esențiali în pregătirea mușcatelor pentru sezonul de înflorire. Sperăm că aceste informații au fost utile și că primăvara această vei obține mușcate compacte, frumoase, pline de inflorescențe minunate.