Plantele de interior au o mulțime de beneficii. De la reducerea stresului, până la purificarea aerului sau aspectul estetic îmbunătățit al locuinței tale. Poate te întrebi de unde să începi.
Am pregătit pentru tine un ghid complet pe care îl poți consulta înainte de a da start-ul aceastei aventuri în lumea grădinăritului.Să începem!
Alege plantele potrivite pentru spațiul tău
Pentru că le vei crește în propriu apartament este important să identifici condițiile spațiului tău de grădinărit. Observă câtă lumină pot primi plantele, la ce dimensiuni pot ajunge, cât timp le va lua până vor atinge maturitatea și între ce grade variază temperatura casei tale. Toate acestea sunt aspecte esențiale de care trebuie să ții cont pentru a obține cele mai bune rezultate.
Frecvența udatului
Udatul plantelor de interior variază în funcție de fiecare specie. Ca regulă generală, specialiștii ne îndeamnă să udăm plantele măcar o dată pe săptămână.
Chiar și speciile deșertice cum ar fi cactusul sau baobab-ul necesită apă săptămânal, deși desigur, din acest punct de vedere sunt mai rezistente. Învață să verifici umiditatea pământului din ghiveci și să ajustezi cantitatea de apă în funcție de necesitate.
Fertilizare regulată
Pentru a se hrăni, plantele fac fotosinteză. Deși în general sunt capabile să se ocupe de acest proces singure, pentru plantele de apartament este mai dificil să obțină toți nutrienții necesari.
Deși nu este indicat să exagerezi cu acestă intervenție, trebuie să te asiguri că plantele tale primesc mineralele și soluțiile necesare unei dezvoltări corecte.
Expunerea la soare
Fiecare plantă de interior va avea cerințe diferite cu privire la câtă expunere solară necesită. Pentru plantele dependente de soare, ele vor fi expuse aproximativ 6 ore zilnic chiar în geamul cu cel mai mare acces la lumină. Cele care necesită expunere medie, este indicat să fie plasate în lumina soarelui aproximativ 4 ore.
Și mai sunt și plantele care trebuie ferite pe cât mai mult posibil de raza luminoasă. Verifică ce necesar de lumină presupune fiecare plantă și plaseaz-o întocmai.
Replantarea
Replantarea plantelor presupune mutarea lor dintr-un ghiveci în altul, schimbând pământul. Este recomandat ca noul ghiveci să fie mai mare pentru a permite dezvoltarea.
Asigură-te că noul sol are mai mulți nutrienți decât cel vechi. Sunt mai multe motive pentru care replantarea este un procedeu benefic, dar ține cont că aceasta nu ar trebui făcută mai des de o dată la doi ani. Alegerea ghiveciului potrivit este crucială.
Nu uita să verifici dacă drenajul este făcut corect.
Toate plantele au nevoie de lumină, apă și nutrienți pentru a se dezvolta la potențialul lor maxim. Totuși, fiecare specie are necesitățile ei. Informează-te despre plantele pe care le deții și despre ce nevoi specifice au.
Vei vedea că realizarea unei grădini de apartament nu este atât de dificilă pe cât te așteptai. Unii o consideră chiar o activitate terapeutică, prin care se detașează de rutina zilnică și se relaxează. Totodată, rezultatele pot fi cu adevărat impresionante.