Cu toate că s-ar putea să ai senzaţia că plantele carnivore de apartament te-ar putea urmări în timp ce dormi, să ştii că, de fapt, acestea sunt fermecătoare, interesante şi decorative şi merită să le adaugi în colecţia plantelor tale de apartament.
Ce sunt plantele carnivore
Este cunoscut faptul că toate plantele îşi asigură hrana prin fotosinteză şi pare nefiresc faptul că unele dintre acestea au nevoie de proteine pentru a supravieţui.
Proteina se poate lua în principal din insecte şi ocazional din broaşte mici şi mamifere. Plantele carnivore sunt răspândite în întreaga lume în mediile mlăştinoase.
Pentru a face faţă acestor medii, care sunt bogate în apă şi sărace în nutrienţi, plantele au evoluat căutând soluţii pentru a compensa lipsa din sol a elementelor de care au nevoie şi au început să îşi prindă singure mesele.
Plantele carnivore îşi ademenesc prada şi o imobilizează cu un nectar cu miros dulceag, culori strălucitoare şi perişori mici. După ce şi-au capturat prada, plantele carnivore se folosesc enzime digestive pentru a descompune prada şi a extrage nutrienţii.
Sfaturi pentru ingjirirea plantelor carnivore
Îngrijirea florilor de apartament care se hrănesc cu insecte, este puţin diferită faţă de celelalte flori. Datorită habitatului lor unic, plantele carnivore au câteva necesităţi speciale de care trebuie ţinut cont:
- Sol – Datorită faptului că sunt sălbatice, plantele carnivore prefera solurile umede şi bine drenate. Pentru a avea succes în îngrijirea plantelor carnivore, se recomanda un amestec de 50 / 50 de nisip grosier cu muşchi de turbă sphagnum.
- Apa – În cazul plantelor carnivore, vasul se va ţine mereu într-o farfurie umplută cu apă. În acest mod este împiedicată uscarea rădăcinilor, ceea ce este foarte important. Totodată, pentru a evita mineralele pe care planta nu le agrează, se va utiliza numai apă distilată sau apă de ploaie. Pentru că apreciază umiditatea crescută, majoritatea plantelor carnivore se simt minunat în terarii.
- Soare – Plantele carnivore au nevoie de mult soare şi ar trebui poziţionate la ferestrele orientate către sud. În timpul iernii, când intră în hibernare, plantele carnivore se vor muta într-un loc mai răcoros, dar însorit.
- Hrana – În cazul plantelor carnivore de apartament, hrana constă în insecte şi este posibil să aibă nevoie de ajutor în captarea acestora. Astfel, îţi vei putea hrăni planta cu muşte, fluturi, gândăcei sau viermi pentru pescuit cumpăraţi de la magazin. Planta are nevoie în medie de o insectă pe săptămână.
Plante carnivore de apartament
Dacă eşti gata să îţi asumi responsabilitatea îngrijirii unei plante carnivore, poţi alege din câteva soiuri comune, uşor de cultivat:
- Venus flytrap – este cea mai cunoscuta plantă carnivoră. Frunzele sale seamănă cu o poşetă deschisă şi se închid imediat ce simt prada care a fost ademenită de nectarul lor dulceag. Frunzele sunt căptuşite cu perişori care declanşează o sarcină electrică la atingere şi provoacă închiderea. Imediat după închidere începe procesul de digestie, iar frunzele se vor redeschide doar la finalizarea acestuia, după aproape o săptămână.
- Sarracenia – se găseşte într-o varietate de nunate de violet, galben şi roz, are frunzele tubulare şi drepte care funcţionează pe post de capcană pentru insecte. Are nevoie de lumină puternică şi prefera terariurile.
- Butterwort – este o plantă cu frunze mici şi moi, galben verzui şi flori roz, purpurii, galbene sau albe.sursa foto: www.pinterest.com