Întreținerea trandafirilor cățărători – 4 pași esențiali

by Vali
2542 views

Atunci când cunoști pașii esențiali pentru tunderea trandafirilor,  chiar și cei mai neexperimentați în ale grădinăritului pot obține rezultate impresionante. Nu te speria de toate regulile de care ai auzit. Acele măsuri complexe se aplică doar momentului în care ai dori să faci o expoziție de trandafiri cu scop comercial. Pentru grădinăritul din pasiune, din care vrei să obții doar tufișuri de trandafiri colorați și sănătoși, lucrurile sunt mult mai simple.

Echipament și recuzită

Vei avea nevoie de mânuși din material calitativ, gros, de o foarfecă de grădină tip bypass, și de o vestimentație care să-ți acopere membrele complet.

Când se tund trandafirii

trandafiri cățărători

Sursă: www.ebay.com

Cel mai bun moment de a tunde trandafirii este la limita dintre sfârșitul iernii și începutul primăverii. Această perioadă se poate întinde de la primele zile din luna Ianuarie și până la sfârșitul lunii Mai, depinzând foarte mult de climat.

Primăvara –  În general, prima acțiune de tundere ar trebui făcută la sfârșitul primăverii, atunci când ai certitudinea că ultimul îngheț a trecut. Mai există și varianta în care trandafirul îți va arăta singur momentul prielnic de tuns – când începe să înmugurească este timpul potrivit.

Vara – Florile ofilite ale trandafirilor pot fi tunse oricând în timpul verii. Fără eliminarea vechilor flori moarte, trandafirul cățărător nu se va putea extinde. Chiar dacă, poate unele segmente nu vor înflori în acest an, după tunderea ramurilor trecute, vei observa o creștere mult mai puternică a acestora.

Cum se îndepărtează corect vechile ramuri

Nu este deloc ușor să îndepărtezi o ramură veche și groasă dintr-un trandafir cățărător. Această acțiune necesită o atenție sporită. În general, nu vei putea observa clar care sunt ramurile vechi și care sunt cele noi pentru că acestea se înfășoară foarte ușor una în jurul celeilalte.

Rezistă tentației de a începe scurtarea chiar din partea de sus a trandafirului. Deși este mai ușor, sunt șanse mari să crezi că tai o ramură veche, când în realitate, ai eliminat un tânăr și nou lăstar.

Începe de la baza tufișului și taie doar atât cât poți să extragi cu ușurință. Așteaptă aproximativ o oră. Vei observa că frunzele rămase pe ramurile tăiate vor începe să se ofilească. Astfel, poți observa foarte clar care lăstar merită păstrat.

Noțiuni Generale

Nu uita ca după ce tai tot ce consideri că trebuie îndepărtat să cureți foarte bine locul. Toate frunzele și ramurile vechi pot fi infestate și se poate transmite orice boală foarte ușor trandafirilor sănătoși.

Cei mai mulți trandafiri cățărători vor avea nevoie de o nouă scurtare abia peste câțiva ani. Tunderea acestora este absolut vitală pentru sănătatea și frumusețea lor. Prin eliminarea ramurilor afectate poți preveni boli preluate de la arbori infestați, și totodată încurajezi și înflorirea lor spectaculoasă.

Nu te panica dacă după tundere trandafirii tăi au rămas cu dimensiuni foarte reduse. Șansele ca aceștia să devină complet ofiliți din cauza tăierii elementelor vechi sunt aproape nule.

Respectă aceste reguli simple pentru a te asigura că trandafirii tăi au toate condițiile pentru a crește sănătoși, iar ei te vor încânta cu un sezon plin de frumusețe.

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. DA, ACCEPT TOATE Citeste mai multe

Susține-ne cu un Like!

Descoperă idei utile și practice pentru casa și grădina ta.