Bucătăria românească are unele dintre cele mai bune rețete de murături ce pot fi pregătite în fiecare toamnă, astfel încât să te poți bucura de ele pe tot parcursul iernii alături de numeroase preparate culinare. Însă, pe lângă rețeta castraveți murați sau rețeta varză murată, unele dintre cele mai bune și simple sunt acele rețete de murături ca la bunica, care pot fi extrem de variate, pentru a satisface preferințele oricui.
Dacă nu vrei să petreci foarte mult timp în bucătărie în sezonul de toamnă pentru a pregăti diverse preparate pentru iarnă, cu siguranță murăturile asortate se numără printre acele produse naturale, variate, care se acresc în urma unui proces natural și pot fi puse atât în borcane mai mari, cât și în butoaie.
Care sunt ingredientele care pot fi folosite pentru murăturile asortate?
Pentru murăturile asortate pot fi folosite foarte multe legume, în cantitățile dorite, printre care:
- Varză albă sau roșie
- Conopidă
- Gogonele
- Sfeclă roșie
- Castraveți
- Morcovi
- Gogoșari
- Țelină rădăcină și frunze
- Ardei iute
Alte ingrediente necesare pentru pregătirea murăturilor murate:
- Boabe de piper și de muștar
- Frunze de dafin
- Sare
- Apă
- Sare neiodată
Cum se pregătesc aceste murături asortate?
- Cantitățile de murături diferă, în funcție de cantitatea care se dorește a fi pregătită, iar dacă la o rețetă de castraveți murați sau o rețetă de varză murată lucrurile sunt mai clare, aici totul variază în funcție de propria preferință.
- Trebuie să știi de la început faptul că, atât varza roșie cât și sfecla, trebuie adăugate într-o cantitate mai mică, căci acestea vor oferi tuturor legumelor o culoare rozalie.
- Trebuie pregătite recipientele în care vor fi introduse legumele și trebuie ca mereu să ții cont de faptul că trebuie lăsată o porțiune goală în partea de sus a acestora.
- Pentru început, este necesar ca toate legumele să fie foarte bine spălate, curățate și tăiate in bucăți potrivite. Hreanul trebuie tăiat pe lungime în bucățele cât mai mici, pentru a putea fi distribuite cât mai uniform în întreg recipientul, printre celelalte legume.
- Dacă va fi folosit un butoi de dimensiuni mai mici, atunci pe fundul acestuia trebuie adăugate tijele de mărar uscat, țelina, câteva bucăți de hrean și câțiva ardei iuți.
- Peste acestea se așează legumele tăiate bucăți, alternându-le, până când tot butoiul este plin. Deasupra fiecărui strat de legume este recomandat să se așeze ardei iuți și bucățele de hrean, care au rolul de a menține legumele tari, nepermițând înmuierea acestora.
- Pentru a calcula cantitatea necesară de saramură, fie se umple întreg butoiul sau borcanul apoi se răstoarnă într-un vas, fie se pregătește separat și se adaugă mereu până se umple. Este recomandat să se folosească prima variantă, căci saramura trebuie pregătită pe foc și astfel îți va fi mult mai ușor.
- Pentru fiecare litru de apă se adaugă o lingură de sare neiodată, alături de boabe de piper și câteva frunze de dafin. După ce saramura a dat în clocot, aceasta trebuie lăsată să se răcească și se toarnă peste legume.
- Deasupra acestora este bine să se aranjeze câteva bețe de mărar care vor menține legumele în saramură sau se poate pune o greutate înainte de a închide capacul.
- Butoiul sau borcanele pregătite cu aceste rețete de murături de la bunica trebuie păstrate în cămară sau beci, iar după aproximativ două săptămâni le poți degusta.
Nu uita că pe parcursul primelor zile este necesar să agiți conținutul butoiului sau al borcanului, așa cum se întâmplă la o rețetă varză murată, când trebuie suflat aer în interior cu ajutorul unui furtun.