Sfaturi pentru îngrjirea şi înmulţirea trandafirilor

by Ioana Serban
5313 views

Trandafirii sunt printre cele mai frumoase flori pe care le poţi avea în grădină. Totodată, când vine vorba despre îngrijirea florilor din grădină, trandafirii sunt din nou câştigători, pentru că nu necesită foarte multă atenţie.

Îngrijirea trandafirilor

Primul lucru de care trebuie să ţii cont în îngrijirea trandafirilor este că aceştia iubesc soarele şi au nevoie de cel puţin 6 ore însorite zilnic. Totodata, au nevoie de sol fertil şi bine drenat şi de udare cel puţin o dată pe săptămână.

Plantarea trandafirilor

Trandafirii se pot planta în grădină la începutul primăverii sau toamna, iar în ghiveci în orice moment între primăvară şi toamna.

Dacă vrei să plantezi butaşi de trandafiri care au rădăcinile dezgolite, ar trebui să le pui în apă cu 24 de ore înainte de plantare.

Groapa de plantare trebuie să aibă cel puţin 50 de cm adâncime şi să fie suficient de încăpătoare pentru rădăcini. După săparea gropii, se va adăuga gunoi de grajd şi se va noroi foarte bine.

Este important ca rădăcinile să fie bine acoperite de pământ şi să nu rămână goluri de aer, de aceea pământul se va tasa foarte bine după plantare, altfel aceştia se vor usca.

Boli şi dăunători ai trandafirilor

Trandafirii sunt sensibili la bolile fungice, cum sunt pata neagră şi mucegaiul. Acestea sunt favorizate de udarea funzelor, de aceea se recomandă ca trandafirii să fie udaţi la bază şi nu pe frunze sau flori.

Sfaturi pentru îngrijirea trandafirilor

  • Mulcirea la baza tufei de trandafiri ajută la păstrarea umidităţii, protejează rădăcinile de frigul de peste iarnă, împiedică apariţia buruienilor şi asigură şi fertilizarea continuă a solului.
  • Tăierea trandafirilor – este foarte important în procesul de îngrijire a trandafirilor. Aceasta trebuie realizată primăvara, imediat după apariţia mugurilor trandafirilor. Tăietura se va face cu aproximativ 1 cm deasupra mugurilor şi se va urmări înlăturarea tuturor părţilor nesănătoase.

Cum se înmulţesc trandafirii

Cu toate că există mai multe moduri de a înmulţi trandafirii, cea mai uşoară şi mai populară metodă este prin tăierea unui lăstar din plantă şi plantarea în sol adecvat. Momentul ideal pentru această operaţie este la sfârşitul verii.

Iată etapele pe care ar trebui să le urmezi:

  • Pregăteşte locul de plantare – Umple un vas mic cu 25% muşchi de turbă şi 75% pământ. Muşchiul de turbă facilitează fluxul de aer şi asigură drenajul necesar.
  • Alege tulpina de trandafir – Îndoaie o ramură a tufei de trandafir pentru a o testa. Dacă nu întâmpini dificultăţi la îndoire, ramura fiind foarte elastică, să ştii că nu este potrivită. Când ai găsit ramura potrivită, care trebui să fie mai dură, lungă de cel puţin 15 cm şi foarte sănătoasă, cu o foarfecă dezinfectată fă o tăiere în unghi. Curăţă toate frunzele de pe jumătatea inferioară a tulpinii şi fă în partea de jos 2 – 3 crestături pentru a facilita apariţia rădăcinilor.
  • Plantează tulpina în ghiveci, fertilizează solul şi udă foarte bine.
  • Acoperă ghiveciul cu un borcan sau o sticlă de plastic cu fundul tăiat pentru a crea o miniseră şi plasează-l într-un loc însorit.
  • După înrădăcinare, mută planta într-un loc permanent.

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. DA, ACCEPT TOATE Citeste mai multe

Susține-ne cu un Like!

Descoperă idei utile și practice pentru casa și grădina ta.